Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Använder en strategi som är lite försiktigare” – hör Daniel Haarala, enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå, om hur de arbetar. Foto: Anders Öhlund/SVT

Svårt släcka trähusbränder – så jobbar räddningstjänsten i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

När Skellefteå växer har det byggts många trähus. Sara kulturhus och de 1 200 modulerna för gästarbetare är några exempel. Bränder i trähus är svårsläckta och expansionen är en utmaning för räddningstjänsten.

– Vi övar ständigt, säger Daniel Haarala enhetschef vid räddningstjänsten.

I Skellefteå finns det gott om trähus. Staden växer och kommunen har som mål att bygga mer i trä eftersom det är både hållbart och klimatsmart

Men bränder i trähus är svårsläckta.

– Det kräver en lite annan teknik än vanliga bränder, säger Daniel Haarala enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Särskild plan för trähus

På Solbacken finns 1 200 modullägenheter i två våningar. Ingen av lägenheterna har sprinklers. Det har däremot Sara kulturhus.

– Det är en stor utmaning och det är svårt att släcka den här typen av bränder, det vet vi. Men vi har en plan hur vi ska göra om det börja brinna, säger Daniel Haarala.

Hör mer om räddningstjänstens arbete med att släcka trähusbränder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.