Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi klarar oss i några dagar” – hör om svårigheterna med att få tag på skyddsutrustning Foto: Mikael Fritzon, TT / Leif Henningsson, SVT

Svårt för kommuner att få tag i skyddsutrustning till omsorgspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Det är dålig eller mycket dålig tillgång till skyddskläder för den kommunala omsorgen runt om i Västerbotten. Det visar en enkät från SVT.

8 av 15 kommuner i Västerbotten har svarat på SVT:s enkät. Sju av dessa bedömer tillgången på skyddskläder till omsorgspersonalen som dålig eller mycket dålig.

Robertsfors har inte hunnit svara på enkäten, men delar bilden av att det är dålig tillgång på skyddkläder i det nuvarande extremläget med coronasmittan.

”Beställningar annullerade”

– Tillgången är dålig om vi ser ur ett långsiktigt perspektiv, men i några dagar klarar vi oss, säger Jonas Nilsson, socialchef i Robertsfors.

Många kommuner har beställt skyddsutrustning så som munskydd och visir, men leveranserna uteblir än så länge. En förklaring kan vara att Socialstyrelsen prioriterar leveranser till sjukvården i nuläget.

– Vi har fått beställningar annullerade och nu står det att ordern behandlas, men vi har inte något datum för leverans, säger Jonas Nilsson.

Opportunistiskaföretag

Malå kommun är i samma situation som många andra kommuner, skyddsutrustningen man har räcker i kanske en vecka. John Olsson är omsorgschef och han vittnar om en situation där opportunistiskaföretag kontaktar kommunen. Företag med höga priser, lång leveranstid samt att vissa kräver förskottsbetalning.

– Jag tycker att man på nationell nivå nu måste se över det här med inköp. Speciellt nu när så många, både seriösa och oseriösa, har poppat upp och försöker tjäna en hacka på uppkommen situation, säger John Olsson, omsorgschef i Malå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet