Butikerna dör ut i Vindeln. Foto: SVT

Svårt stoppa butiksdöden

Publicerad

I Vindeln har fem butiker lagt ner under de senaste månaderna. Nu går kommunen in med ett lån i form av sänkt hyra i ett halvår för en av näringsidkarna. Allt för att stoppa butiksdöden i samhället.

Det är lugnt och tyst vid lunchtid mitt i Vindeln. Kommersen verkar gå på tomgång. Under de sista tre månaderna har inte mindre än fem butiker bommat igen.

– Mycket har med internethandeln att göra tyvärr och att folk inte är så köptrogna. De åker till stan och handlar istället, säger Yvonne Renman som är blomsterhandlare i Vindeln.

Den nya konditorn hyr av kommunen i gamla Brinkskolan. För sin lokal får hon betala 36 000 kronor i månaden. Det går trögt och nu har kommunen gått med på att sänka hyran till 25 000 i månaden under ett halvår. Det är pengar som enligt kommunchefen Mikael Salomonsson ska betalas tillbaka.

Enligt näringslivsansvariga på kommunen är det här ett sätt att dämpa butiksdöden.

– Jag tror att både köpmän, kommun och andra måste förnya sig på något sätt, säger Mårten granström som är köpmannaföreningens ordförande.

– Det är svårt att vända trenden. Vi får väl vara trevligare i butiken och jobba på vår immage, säger Yvonne Renman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.