Energibolag som Skellefteå kraft och Umeå energi har på senare år visat ett ökat intresse för grenar, toppar och klenare träd som bränsle i sina värmeverk. Ändå är ris till flis fortfarande en usel affär för den lille skogsägaren.
– Jag plockar ihop riset och säljer åt SCA, men om det är nån affär, det vet jag inte, säger Östen Lindberg i Mjödvattnet.
Östen Lindberg tänker fylla ett par flisbilar på vardera 20 ton med träddelar. När SCA hämtar riset kan Östen kvittera ut 8 000 kronor – för en och en halv månads hårt arbete.
Finns en framtid
Norra skogsägarna ser ändå en framtid i det nya sortimentet skogsbränsle. Nyligen lanserades en officiell prislista för att uppmuntra skogsägarna att leverera skogsbränsle. Och häromveckan gick den första båtlasten med flisat skogsbränsle till köpare i Mälardalen.
Problemet med att ta reda på grenar, toppar och träddelar från skogen är transporterna.
Att köra luft och vatten in till vämeverken är en riktigt dålig affär – därför utvecklas ny teknik för att förbättra lönsamheten. Det är ibland möjligt att flisa grenar och toppar vid ett avlägg nära vägen. Ju större hop, desto färre förflyttningar och bättre lönsamhet. Men fortfarande går en smärtgräns vid tre mil från värmeverket. Blir transporten längre, går skogsägaren back.
Robert Tedestedt