Se de nya utställningarna på Bildmuseet Foto: SVT

Svarta hål och mörk materia på Bildmuseet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen öppnades två nya utställningar på Bildmuseet i Umeå. En av dem handlar om konst och fysik och bjuder på spännande ämnen som svarta hål, mörk materia, gravitation, tid och rörelse. Utställningen heter Entangle/Konst och fysik och innehåller måleri, installationer, mode, skulptur, film och digital konst – allt inspirerat av vetenskapen om de fundamentala villkor som skapar vår värld.

Kurator för utställningen är Ariane Koek, grundare av konstprogrammet vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN och de medverkande konstnärerna kommer bland annat från Tyskland, Japan, Frankrike, Sydafrika och USA.

Utställningen är producerad av Bildmuseet och till den hör också ett ljudmoln där besökarna kan lyssna till fysiker och konstnärer.

Bildmuseets chef Katarina Pierre inviger utställningarna. Foto: SVT

Väggmålningar och skulpturer

Den andra utställningen som öppnades handlar om skulpturer och väggmålningar och presenteras på olika platser i museet. Det är konstnären Angela Ferreira som intresserar sig för postkoloniala frågor och hur arkitektur bär spår av historia, politik och idelogi.

Utställningen heter Pan African Unity Mural och väcker frågan om vad som är ett hem och vad tillhörighet betyder för den som är i ständig rörelse.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.