Svemester – ett lyft för djurparkens besöksiffror

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med så kallad svemester har bidragit till att vända Lycksele djurparks nedåtgående trend. Antalet besökare ökade efter förra årets stora tapp.

Allt fler svenskar väljer att stanna hemma och semestra i sitt hemlän och det märks bland annat på djurparken i Lycksele som lyckats vända förra årets nedgång. Det ökade besökarantalet kan delvis förklaras med svemestertrenden.

– Man tror att det har att göra med miljötänket, att fler stannar hemma. Besökarna har också varit mer spendersamma och kostat på sig lite mer, det har gett effekt och mer pengar har stannat kvar i Lycksele, säger den tillförordnade vd:n Håkan Carlström.

Det är främst björnarna, myskoxarna och visenterna som folk vill titta på, men också hjortarna och älgarna lockar.

55 000 besökare

Omsättningen fram till och med augusti  ökade med 1,5 miljoner kronor, jämfört med samma period året innan, och antalet besökare har också ökat något, till 55 000 personer.

– Det här är ett lyft för mig personligen och en utmaning att se till att parken fortlever och att vi får utveckla verksamheten här, säger Håkan Carlström.

I klippet ovan funderar Håkan Carlström över djurparkens betydelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.