Edward Riedl (M), och Elin Söderberg (MP) är kritiska till att Jabar Amin (MP) inte fått veta varför han gripits. Foto: SVT

Jabar Amin gripen i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Jabar Amin (MP), riksdagsledamot från Umeå, har gripits och blivit fråntagen sitt pass på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Gripandet väcker starka reaktioner.

Amin är en del av den officiella delegation som ska bevaka valet som observatörer. Med i samma delegation är även riksdagsledamoten Edward Riedl (M) som säger att gripandet inte gått till som det ska.

– Det är självklart att om man kvarhåller någon så måste det förklaras varför det görs. Det är oacceptabelt att man gör på det här sättet. Vi är faktiskt inbjudna av den turkiska regeringen, säger Riedl.

”Man blir bestört”

Efter att ha suttit i riksdagen s sedan 2010 valde Amin i fjol att meddela att han inte kommer att kandidera i år. Elin Söderberg (MP) toppar partiets riksdagslista i Västerbotten till valet i höst och tycker att situationen är oroande.

– Man blir bestört. Jag tycker det är bekymmersamt hur folk som reser ditt som observatörer för att se goda förutsättningar för ett demokratiskt val kan gripas utan att bli meddelade om varför, säger Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.