”Jag tror inte Umeåborna förstår hur stort det här är” – hör kommunalrådet Hans Lindberg (S) berätta om rallyts betydelse för Umeå i klippet. Foto: SVT

Svenska rallyt kan ge Umeå över 100 miljoner i turistintäkter

Uppdaterad
Publicerad

Pengar till föreningslivet, nya arbetstillfällen och chansen att marknadsföra sig inför en global tv-publik. Det är några av de vinster Umeå kommun räknar med när Umeå nu blir ny värdstad för Svenska rallyt.

I över ett år har Umeå kommun och Visit Umeå i hemlighet jobbat för att Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det numera heter, ska flytta hit.

– Det är otroligt glädjande att få förtroendet. Jag tror inte Umeå förstår hur stort det här är, det kommer komma hit ungefär 100 000 personer och omkring 122 miljoner kommer se det på tv, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

VM-rallyt i Umeå

Kommunen väntas stötta arrangemanget med 10 miljoner kronor: 5 miljoner från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter och 5 miljoner från kommunföretagen.

I gengäld räknar kommunen med att föreningar kommer kunna få in pengar genom att agera funktionärer och att arrangemanget kommer generera 108 miljoner i turistintäkter, enligt Hans Lindberg.

Hör honom berätta om Svenska rallyts betydelse för Umeå i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet