Två sköterskor packar den medicinska utrustningen inför avfärd mot Polen för att hämta patienter från Ukraina som ska erbjudas vård vid svenska sjukhus. Foto: KSA

Svenskt Ambulansflyg har hämtat de första ukrainska patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gjordes den första luftburna sjuktransporten med ukrainska patienter av Svenskt Ambulansflyg. Nu ska de erbjudas vård vid svenska sjukhus. Region Västerbotten bistod med vårdpersonal under den första flygningen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjorde i slutet av mars en förfrågan till Sveriges regioner om möjligheten att ta emot patienter från Ukraina. Svenskt Ambulansflyg, KSA, ställde sig då till förfogande för att utföra luftburna sjuktransporter av patienter och igår hämtades de två första patienterna i Warszawa i Polen.

– Uppdraget tog totalt 4-5 timmar, med i- och urlastning, Stockholm-Warszawa. Det hela gick väldigt smidigt och en av piloterna pratade lyckligtvis både ukrainska, ryska och polska, säger Anders Sylvan som är förbundsdirektör på KSA.

Ukrainakrigets flyktingar

Inte krigsskadade

– Det är inte krigsskadade det handlar om, men det är patienter med svåra sjukdomar. Sjukvården i Polen är extremt belastad och där har EU sagt att man gemensamt ska hjälpa till.

KSA kommer sannolikt göra fler sjuktransporter utifrån behovet i Ukraina och de svenska sjukhusens möjlighet att ta emot patienter. KSA har fortsatt beredskap och planerar dag till dag från koordineringscentralen (FKC) i Umeå. De två första patienterna hamnade i Stockholmsregionen men det är möjligt att patienter även hamnar i Västerbotten.

– Vi vet i dagsläget inte om det kommer några till Norrlands universitetssjukhus men det är sannolikt, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård på Region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet