• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Blybarnen” kan innehålla uttalanden med bevisvärde Foto: Ur dokumentären ”Blybarnen”

SVT måste lämna ut råmaterial om Chileskandal

Uppdaterad
Publicerad

SVT måste lämna ut råmaterial från inspelningen av dokumentären ”Blybarnen”, det står klart sedan hovrätten beslutat att inte ta upp ärendet. ”Blybarnen” handlar om den giftskandal i Chile där Boliden pekats ut.

Ett företag som företräder flera hundra offer för giftskandalen i Chile har rätt att ta del av SVT:s råmaterial från inspelningen av filmen ”Blybarnen”, och även transkriptioner av de delar som innehåller uttalanden från Bolidens förre miljöchef Rolf Svedberg. Det blir innebörden av att hovrätten inte tar upp SVT:s överklagan av ett tidigare beslut i tingsrätten.

– Vi har beslutat att vi inte kommer att överklaga, säger Albert Svanberg som är chef för SVT Programetik.

SVT vill inte lämna ut känsligt material

Just nu pågår rättsprocessen om Bolidens eventuella skuld i den giftskandal i Chile 1985 som skadade hundratals chilenare, flera av dem barn. Företaget som företräder offren menar att Rolf Svedberg i dokumentären ”Blybarnen” uttalar sig på ett sätt som stöder deras uppfattning av Boliden agerade i samband med skandalen. Därför vill man ha tillgång till råmaterialet, något SVT sagt nej till med hänvisning till att det handlar om känsligt material som kan skada SVT:s publicistiska verksamhet.

Intervjuer kan ses som bevis i fallet

Skellefteå tingsrätt menade att uppgifter som Rolf Svedberg lämnat under inspelningen kan ”antas ha betydelse som bevis i vart fall för frågan om Boliden varit vårdslöst”. Därför gav tingsrätten det chilenska bolaget rätt att ta del av materialet. SVT överklagade till Hovrätten som valde att inte ta upp målet, vilket innebär att tingsrättens beslut står fast.

Kommer inte att överklaga

SVT överklagade alltså tingsrättens dom i det första skedet, men kommer nu inte att gå vidare sedan hovrätten valt att inte pröva frågan. Samtidigt konstaterar Albert Svanberg att SVT generellt är restriktivt med att lämna ut material.

– Men ibland kan det komma domstolsbeslut som man får förhålla sig till, säger Albert Svanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.