Tage åker fyra och en halv mil – för att prata i telefonen

Uppdaterad
Publicerad

I Rönnbäck söder om Tärnaby går det inte att ringa på telefonen. Tage Johansson bor i en så kallad död zon och måste åka över fyra mil för att få telefonkontakt, även när det kommer till nödsamtal.

Tage Johansson bor i Rönnbäck i den nedre delen av Björkvattsdalen söder om Tärnaby nära kalfjället. Han har kämpat länge för att få en fungerande mobiltelefonförbindelse då han måste åka fyra och en halv mil för att få kontakt. Inte ens larmnumret 112 fungerar.

”En helt död zon”

Tage Johansson har sitt abonnemang hos Telenor.

– Det är väldigt dålig täckning knappt någon uppkoppling i området och just där Tage bor är det en helt död zon eller som en svart fläck, säger Erik på Telenors kundservice.

Tage han bara suckar över beskedet.

– Både den fasta telefonen och mobilen gick bra här tidigare men det har bara blivit sämre, säger han och skakar på huvudet.

Får inte tillbaka några pengar

Han får beskedet av Telenor att det är lika bra att säga upp abonnemanget och trots att det inte har fungerat alls under det senaste halvåret får han inte tillbaka några pengar, förutom en månadsavgift under uppsägningstiden.

I ett mejl skriver Telenors nätexpert Andres Suazo att Telenor gjort stora satsningar i Västerbotten och ökat antalet basstationer och sändare och att de nu täcker 81 procent av länets yta. Men han skriver också att det alltid kommer ”att finnas någon eller några som bor otillgängligt där det är svårt eller inte ekonomiskt försvarbart att bygga en basstation för att säkerställa täckning”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer