Foto: SVT.

Kunde inte ringa när bebisen blev sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Byborna i Buberget och Vindelånäset fick gå nära ett halvår utan fungerande mobilnät. Trots månader av påtryckningar till Telia kunde småbarnsmamman Rebecka Sandström inte ens ringa sjukvårdsupplysningen när hennes bebis blev sjuk.

När Rebecka Sandströms bebis insjuknade i RS viruset blev han väldigt sjuk. Andningen var ansträngd och Rebecka valde att ringa sjukvårdsupplysningen för hjälp. Personen på andra sidan telefonlinjen vädjar till henne att byta telefon, han hör inte vad hon säger. Hon ställer sig på en stol för att samtalet ska gå fram. Det gör det inte.

Senare hämtas den då fyra månader gamla bebisen med ambulans. I dag mår han bra, men Rebecka har fortfarande det hackiga samtalet med sjukvårdsupplysningen färskt i minnet.

– Jag kände mig väldigt rädd och orolig, säger hon.

”Ett jätteproblem”

Problemen pågick i över fyra månader. Trots att mobilmasten som ska koppla fram samtalen bara står några hundratals meter från Rebeckas hus var det under vintern näst intill omöjligt att ringa.

– På mobilen står det ”ingen täckning”, sen har man fått stå på kökssoffan för att få någon täckning alls, så det märks ju att det har varit ett jätteproblem.

Långt ifrån ensam

Flera bybor i Buberget har upplevt samma problem och i grannbyn Vindelånäset klagar man också. Där bor pensionären Margareta Emilsson som innan jul ramlade och slog sig illa. Hennes första samtal efter hjälp gick inte heller fram.

– Jag ramlade inomhus, baklänges, på min hand. Det sa bara pang och gick så fort att jag inte hann följa med i vad som hände. Sen när jag vaknade tänkte jag, Kan jag stå på benen? Det kunde jag, men att det sen inte gick att ringa, då blev det knepigt för mig.

Bra mobilsurf men usel telefoni

Enligt Telias egen karta över mobiltäckningsområden framgår det att både Buberget och Vindelånäset åtnjuter den högsta täckningsgraden ”Mycket bra”. Men det är bara inom 4G-nätet. Att ringa ett vanligt telefonsamtal är däremot mycket svårare.

– Vi är inte intresserade av att surfa på nätet, men vi måste kunna prata på det. Man hör aldrig att tal- och kommunikationsnätet byggs ut, utan det är surfnätet man i första hand bygger ut, säger Gert Lindmark, också han bosatt i Vindelånäset.

Enligt Telia kan problemen bero på att bybornas mobiltelefoner går över på 3G-nätet trots att det egentligen inte ska finnas i området. Telia föreslår att de låser mobilerna till det äldre GSM-nätet som ska ha bra täckning i området.​

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet