De har länets sämsta mobila bredband

Uppdaterad
Publicerad

Malå har ett av landets sämsta mobila bredband, det visar statistik från Bredbandskollen. Hastigheten där är bara en tredjedel av den i Umeå. ”Det är fördjävligt” säger maskinföraren Peder Israelsson.

Malå, tillsammans med Arvidsjaur har Sveriges absolut sämsta mobila bredband. Med en hastighet på 5,6 mbit/sekund har Malå bara en dryg tredjedel av hastigheten som finns i Umeå. Peder Israelsson jobbar som maskinförare på ett skogsgallringsföretag. För att ladda ner en enkel fil behöver han ta övertid en hel vecka säger han skämtsamt. Men det finns också en rejäl dos allvar i det hela.

– Det är fördjävligt, inte så roligt. Bredbandet fungerar väldigt dåligt ute i skogen, utifrån hur vi skulle vilja använda det, säger maskinföraren Peder Israelsson.

Mer än nöjessurf

För Peder handlar det inte om att kunna streama videoklipp eller hålla koll på sociala medier under arbetstid. Snarare är det frågan om viktig informationen som krävs för att arbetet ska kunna fortgå.

– Det är ju när man kommer till ett nytt ställe, och behöver kartor eller P-styrfiler för det nya objektet. Det riskerar ju dra ner på produktionshastigheten för oss, säger Israelsson.

Stad mot landsbygd

När SVT Västerbotten granskar Bredbandskollens siffror över mobilsurf i olika delar av länet framträder ett tydligt mönster. De kommuner som uppvisar god surfhastighet, enligt Bredbandskollen över 10 mbit/s, ligger alla närmare kusten, de kommuner som har dålig uppkoppling hittare vi uteslutande i inlandet. Malå har tillsammans med Arvidsjaur sämst uppkoppling i landet med bara 5,6 mbit/s.

Bäst uppkoppling i länet hittar vi i Umeå på 15mbit/s.

– Det borde väl vara samma krav för alla här i Sverige, att alla ska kunna ringa och kontakta folk och gå ut på internet, säger Peder Israelsson.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Visa

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet