Peder Tjäderborn, enhetschef vid Studentcentrum, berättar att universitetet nu utreder den tandläkarstudent som dömts för högskoleprovsfusk. Foto: TT/Umeå universitet

Tandläkarstudent i Umeå fuskade på högskoleprovet – riskerar kastas ut

Uppdaterad
Publicerad

En tandläkarstudent vid Umeå universitet är en av de 23 som dömts för högskoleprovsfusk. Nu riskerar studenten att kastas ut från utbildningen.

– Vi måste titta på om det är så att högskoleprovet låg till grund för antagningen, säger Peder Tjäderborn, enhetschef vid Studentcentrum

23 personer dömdes i Norrköpings tingsrätt i januari för högskoleprovsfusk. Nu har Universitets- och högskolerådet, UHR, beslutat att 22 av de 23 dömds blir utan sina resultat från provet.

En av de 23 dömda är en tandläkarstudent vid Umeå universitet. Den personen riskerar nu att kastas ut från utbildningen.

– Vi måste titta på om det är så att högskoleprovet låg till grund för antagningen och om det är så kommer vi begära ett yttrande från personen i fråga beträffande vår avsikt att fatta beslut om att återta antagningbeskedet, säger Peder Tjäderborn, enhetschef på Studentcentrum vid Umeå universitet.

– Men skulle studenten ha antagits ändå hamnar vi i ett annat läge, säger Tjäderborn.

Hur hanterar ni sådana här frågor? 

– Det är första gången jag hanterar något sådant här. Vi har hanterat studenter som har fuskat med sina betyg tidigare och då får de möjlighet att yttra sig och sedan fattar vi beslut om att eventuellt återta deras antagning på grund av att den tillkommit på falska grunder.

Beslut kan dröja

Trots att man redan i dag börjat titta på ärendet kan det dröja innan ett officiellt beslut kommer. Efter att man granskat antagningen väntar en yttrandetid på tre veckor och sedan kommer beslutet vara möjligt att överklaga.

– Vi pratar åtminstone sex till åtta veckor, säger Peder Tjäderborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.