Foto: Henrik Montgomery/TT

Tandläkarstudent misstänks för fusk på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av hörsnäcka misstänks en tandläkarstudent i Umeå för att ha fuskat sig till höga resultat på högskoleprovet. Hans resultat visar 1,75, ett betydligt bättre sådant jämfört med tidigare år.

Umeåstudenten ska vid tidigare prov fått resultatsiffror som 0,45 2014 och 0,25 2015. Men studenten fick hela 1,75 på sitt senaste högskoleprov 2017 och ska ha spenderat 79 000 kronor för sitt resultat visar SVT:s Uppdrag granskning.

Nu pågår rättegången mot studenten tillsammans med 22 andra misstänka personer, men han nekar till brottet och menar att han slarvat på tidigare prov enligt P4 Västerbotten som tagit del av polisens förhör.

Högskoleprovsfusket

Han säger i förhöret att han ville ta sig in på läkarutbildningen men att inte heller 1,75 räckte och därför började han istället på tandläkarutbildningen.

Brottet rubriceras som osann försäkran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet