Se varför makarna Hägglunds lägenhet luktar bättre än någonsin under pandemin. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Petra och Sven-Olof portades från daglig verksamhet i Skellefteå: ”Tar på psyket”

Publicerad

Den dagliga verksamheten i Skellefteå ska öppna igen i augusti efter att ha varit stängd under stora delar av pandemin. Totalt har 400 brukare fått stanna hemma i olika omgångar.

Makarna Sven-Olof och Petra Hägglund längtar tillbaka.

– Det har varit kämpigt och tar på psyket, säger Sven-Olof Hägglund.

Sven-Olof Hägglund har mycket energi i kroppen som han i månader försöker göra av med hemma i lägenheten.

– Tur man är städoman, det har aldrig varit så fint, säger han.

Petra Hägglund tycker också att det varit en svår tid, men har efter protester fått gå till en daglig verksamhet ett par dagar i veckan.

Psykisk ohälsa

En rapport från Socialstyrelsen visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning drabbas extra hårt under pandemin.

I rapporten finns farhågor att psykisk ohälsa har ökat bland unga och vuxna med utvecklingsstörning eller intellektuell funktionsnedsättning.

Skellefteå kommun har 400 brukare som fått stanna hemma i olika omgångar beroende på smiittspridningsläget.

– Det hade nog varit bättre att bestämma sig om en stängning en gång för alla. För många av våra brukare är tid viktigt. Att säga en tid och sedan inte hålla det skapar stress. Men samtidigt är det svårt att se att vi kunde gjort på något annat sätt, säger Jenny Eriksson, arbetskonsulent på daglig verksamhet.

Längtar till jobbet

Planen är nu att alla brukarna ska tillbaka i augusti. Dessutom har det tillkommit ungefär 60 personer under året som det ska hittas plats för.

Sven-Olof och Petra Hägglund är en smula luttrade då de flera gånger tidigare fått besked om att den dagliga verksamheten kan öppna.

– Jag väljer att tänka positivt, corona går ner och det ser ut att vi ska kunna gå till jobbet igen, säger Sven-Olof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.