Kommunerna har en skyldighet att rapportera ej verkställda LSS-beslut till IVO.
– Vi ser en dubblering av rapporteringarna, och skälet är covid-19, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO.
Särskilt svårt har landets kommuner att klara lagkravet för daglig verksamhet under pandemin. Kommunernas rapportering har ökat från 790 stycken år 2019 till 4 849 stycken år 2020. I stort sett för hela den ökningen har kommunerna angett att det beror på covid-19.
”Vi bryter mot lagen”
Enligt en rapport från Socialstyrelsen minskade var tredje kommun i landet omfattningen av daglig verksamhet under 2020 – en lika stor del slopade den helt och hållet.
I Skellefteå har den dagliga verksamheten efter samråd med länets smittskydd stängt och öppnat flera gånger under pandemin. Totalt har 400 brukare fått stanna hemma i olika omgångar.
– Man kan lugnt säga att vi bryter mot lagen. Men jag tror att samhället har respekt för att vi måste se till att individerna inte blir allvarlig sjuka, säger Iosif Karambotis (S), ordförande för socialnämnden i Skellefteå.
Nationell tillsyn planeras
Kommuner som bryter mot LSS kan krävas på en särskild avgift. Det finns inget undantag i lagen under pandemin, men det är osäkert om IVO kommer att ansöka om särskild avgift hos förvaltningsrätten i samtliga ärenden. Eftersom rapporteringarna ökat så kraftigt har IVO bestämt sig för att göra en nationell tillsyn där alla kommuner generellt har fått redogöra för hur de tillgodoser behoven för de enskilda i de fall de förändrar insatserna.
– Vi har fått in otroligt många ärenden och IVO måste fundera på hur ärendena ska hanteras utan att belasta varken oss eller kommunerna med onödiga administrativa uppgifter, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO.
Uppgiven intresseorganisation
På intresseorganisationen För barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning med utvecklingsstörning, FUB, finns en viss förståelse för att kommunerna inte klarar lagkravet under pandemin. Men också en uppgivenhet.
– Det här ger ytterligare signaler till oss att LSS-lagstiftningen är ett måste för att den här gruppen ska få ett värdigt liv, säger Ann-Mari Alenius, ordförande FUB i Västerbotten.