Här berättar Margareta Hallner om den enkätundersökning som länsförbundet nu genomför och om signalerna de hittills fått. Foto: Melker Blomberg/SVT

FUB Västmanland slår larm: Ökad psykisk ohälsa bland medlemmarna

Uppdaterad
Publicerad

Signalerna till FUB Västmanland är att coronapandemin har slagit hårt mot personer med intellektuell funktionsnedsättning. I en enkätundersökning kartläggs nu situationen i länet.

– Många mår dåligt. Det finns de som har tappat gnistan, säger Margareta Hallner, ordförande för FUB Västmanland.

Enligt en rapport som Socialstyrelsen publicerade i början av april i år minskade var tredje kommun i landet omfattningen av sin dagliga verksamhet under 2020. Lika stor del slopade sin helt.

Det är ett av flera exempel på hur coronapandemin påverkat och begränsat vardagen för personer med insatser enligt LSS. Och när viktiga rutiner och stödet från samhället försvinner påverkas också den psykiska hälsan negativt, berättar Margareta Hallner.

– Vi hör ju också hur kontakterna med gode män, förvaltare och ibland även anhöriga varit sämre, berättar hon i videon.

I den enkät som länsförbundet nu genomför ställs raka frågor, ofta med svarsalternativ ja och nej, kring hur man mår och hur man haft det under pandemin.

Svaren kommer att sammanställas och användas i det arbete som görs gentemot och i samverkan med länets kommuner.  

Riksförbundet FUB

Riksförbundet FUB arbetar för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning.

Förbundet har cirka 25 000 medlemmar i 20 länsförbund med 152 lokalföreningar runt om i landet. Personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga är medlemmar i FUB, men även många andra som delar grundsynen om rätten till ett gott liv.

Källa: Riksförbundet FUB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.