Tärnafjällen – hett för gruvbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Tills för några år sedan var Tärnafjällen en vit fläck på gruvbolagens karta, men nu har läget ändrats dramatiskt.

Det kanadensiska bolaget Blackstone nickel har i omgångar mutat in stora delar av Vindelfjällens naturreservat och stora områden kring reservatet. Totalt har bolaget undersökningstillstånd på 5600 kvadratkilometer i Tärnafjällen. Det är mer än en procent av Sveriges yta.

Intrång i naturreservat

Gruvplanerna är omstridda. I naturreservat får man normalt sett inte göra intrång som påverkar miljön. Men företaget har ändå valt att satsa 3,5 miljoner kronor på att skaffa undersökningstillståndet och har också genomfört vissa undersökningar i området, där man gjort lovande fynd av koppar, zink och guld.

Länsstyrelsen i Västerbotten har vid flera tillfällen klargjort att det i princip kommer att vara omöjligt att få tillstånd till gruvbrytning.

Så sent som i augusti förra året sökte IGE Nordic undersökningstillstånd för det nu högaktuella området vid Rönnbäcken söder om Tärnaby. Nu pågår intensiv prospektering i området. IGE har också undersökningstillstånd på flera andra håll i området. Abelvattnet, Ropen och Mjölkfjället är några av platserna. Förutom Nickel söker man även efter koppar.

Tillstånd för zinkprospektering

Värt att notera är även att företaget Hannans Scandinavia har skaffat sig tillstånd att leta efter zink i ett mindre område nära den norska gränsen. Företaget ägs av Olof Forslund, tidigare chef vid Sveriges geologiska undersökningar i Malå. Detta är en person som rimligen har extremt god kunskap om vilka områden som är mest värda att undersöka närmare.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.