Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se vad kommunen planerar för gamla E4 genom Umeå Foto: SVT

Tegsbron kan bli nästa mångmiljonsmäll för Umeåborna

Publicerad

Att ställa om gamla E4 i centrala Umeå till stadsgata kommer kosta hundratals miljoner. Bara att bygga ut Tegsbron kommer att kosta över 300 miljoner, enligt en utredning. Men allt behöver inte landa på kommunen, menar tekniska nämndens ordförande.

– Man kan få 50 procent finansierat av staten när man bygger om och gör smarta lösningar för gång- cykel- och kollektivtrafik, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande i Umeås tekniska nämnd, som hoppas på statsbidraget.

Det är den dåliga luftkvaliteten i centrala Umeå som ligger till grund för flera stora planer som pågår i Umeå just nu. Den sista etappen av ringleden runt staden, som ska avlasta för genomfartstrafik, inleddes förra sommaren.

Hållbara transporter ska prioriteras

När den så kallade Västra länken står klar om drygt 1,5 år så tar kommunen över ansvaret för gamla E4 genom stan. Där ska det istället bli stadsgata, med halverad kapacitet för biltrafik som följd, enligt en trafikutredning som kommunen beställt.

– Det är buss, gång och cykel som i första hand ska prioriteras på den här sträckan, säger Lena Karlsson Engman (S).

Tegsbron utreds

Ett av förslaget i utredningen är att riva den nuvarande Tegsbron över Umeälven och ersätta den med en dubbelt så bred bro. Enligt utredningen är det vitalt för att stråket ska vara attraktivt för cyklister, som idag tvingas ta en omväg. Bron börjar också nå sin beräknade livslängd.

Men smakar det så kostar det – över 300 miljoner bara för brobygget, enligt utredningen. Totalt kan ombyggnaden av hela gamla E4 landa på över 600 miljoner.

Efter pengafiaskot med Lundabron, där kostnaderna steg från 46 miljoner till 156 miljoner kronor, finns förstås en oro bland skattebetalare för vad ytterligare ett brobygge kan komma att kosta.

Vad har ni lärt er sedan Lundabron?

– Jag tror att den här bron är lite lättare att bedöma kostnader för, eftersom det finns färre frågetecken rent tekniskt, säger Karlsson Engman.

Se mer om planerna i klippet. På kommunens sajt hittar du mer om projektet med väg 503 (gamla E4).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer