Foto: SVT

Teknisk undersökning gjord – detta orsakade branden

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den tekniska undersökningen gjorts för branden som inträffade i lokalerna på Kungsgatan där Vattenfalls verksamhet huserade. Resultatet från undersökningen visar att det mest troligt rör sig om ett tekniska fel i elutrustning.

Efter den tekniska undersökningen som polisens kriminaltekniker gjorts tillsammans med räddningstjänsten vid brandplatsen har orsaken till branden hittats.

– Det fynd som de gjorde vid undersökningen tyder på att branden orsakats av ett tekniskt fel i elektrisk utrustning, ett elfel på vardagsspråk, säger Malin Axroth, kommunikatör vid regionledningscentralen.

Ingen person direkt misstänkt

Den ursprungliga inriktningen i utredningen att någon kan ha gjort sig skyldig till brottslig vårdslöshet och på så vis orsaka branden är nu alltså inte längre lika aktuell.

– Rubriceringen om fall av vårdslöshet kommer fortsätta vara öppen till vi har fått analyssvaren, men allt tyder på att det orsakats av elutrustning. Vi avvaktar dock analyssvaren, menar Axroth.

Kan ta månader

Material som samlats in under den tekniska undersökningen skickas för analys till Nationellt Forensiskt Centrum (NFC). Utredningen kommer fortsätta vara öppen till analyssvaren kommit, vilket kan komma att ta flera månader.

Exakt var branden har startat vill polisen inte heller offentliggöra förrän den tekniska utredningen är helt klar.

– Det här kan ta lång tid, speciellt när det inte finns nån skäligen misstänkt, säger Malin Axroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet