Den thailändska lyktan Khom Loy är gjord på rispapper och används framförallt på nyår. Foto: SVT/Arkivbild.

Svävande lyktor – en fara för korna

Uppdaterad
Publicerad

År 2013 slopades förbudet gällande användandet av den thailändska lyktan Khom Loy. Nu har Lantbrukarnas Riksförbund gått ut med en vädjan: Låt bli att släppa upp lyktorna i himlen på nyår. Lyktorna kan komma att innebära ett allvarligt hot mot korna.

Den svävande lyktan används som ett tystare och mer miljövänligt alternativ till raketen. Men om lyktan skulle falla ner i en beteshage skulle det innebära ett allvarligt hot mot korna, menar Lantbrukarnas Riksförbund, som nu vädjar om att svenskarna ska fira nyår utan lyktan.

Byggda av vassa föremål

Många av de populära lyktorna är byggda av ståltråd, något som kornas mage inte kan hantera. Eftersom kossans mage är dålig på att sortera ut vassa föremål när de tuggar, kan det leda till invärtes skador på djuret om det får i sig ståltråden.

My Sahlman är veterinär och djurskyddsexpert på LRF, hon menar att man bör tänka på i vilken riktning lyktan flyger om man nu ska använda en. Hon föreslår också att välja en lykta som är byggd av nedbrytningsbart naturmaterial – utan metalldelar.

Vädjar till extra försiktighet

LRF vill att nyårsraketer används på ett sådant sätt att de inte skrämmer eller hotar djur.

– Bedöm gärna om området där pjäsen förväntas falla ner är lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt. Finns det en gård med djur i närheten vädjar vi till att du är extra försiktig, säger Sahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.