Raja Thorén äger hundra procent av företaget. Foto: SVT.

Thorengruppen växer – gör rekordvinster

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningskoncernen Thorengruppen i Umeå gör stora vinster. I senaste bokslutet är vinsten 32 kronor på varje satsad hundralapp. På ett år har man fördubblat antalet anställda och företaget kan snart vara störst i Umeå.

Nu vill Thorengruppen växa ännu mer. De senaste åren har varit riktigt bra. Verksamheten har vuxit och dessutom köpte man utbildningsföretaget Karl-Oskar Utbildning år 2015. Personalen i Thorengruppen har ökat från 900 anställda 2014 till 1.700 anställda idag. Men den stora vinsten i koncernen upprör en del Umeåpolitiker.

– Det är fruktansvärt att man plockar ut pengar ur skattesystemet på det här sättet. Det är medborgarna som betalar in pengar. Kommunen har prioriterat utifrån att utbildning är ett viktigt område, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

Joakim von Anka skulle vara stolt

Thorengruppens avkastning på det egna kapitalet, alltså vinsten på de egna pengarna, är läsning som till och med Joakim von Anka skulle vara stolt över.

2013/2014 var avkastningen 54 procent. 2014/2015 var avkastningen 59 och 2015/2016 var avkastningen 32 procent.

Raja Thorén själv vill verka men inte synas, i stället är det kommunikationschefen Joakim Ekblom som kommenterar siffrorna.

– Hela vår tillväxt har vi finansierat via eget kapital som kommer från våra vinster, vi har aldrig varit belånade på något sätt, säger Ekblom.

Kan bli störst i Umeå

Fortsätter utvecklingen för Thorengruppen kan koncernen mycket väl vara den största i Umeå om några år, större än Norrmejerier och större än Norra Skogsägarna. Raja Thorén äger Thorengruppen själv till 100 procent. Förutom skolverksamheten satsar han också på idrott, det finns både herr- och damlag i innebandy, och även satsningar på fotboll och friidrott.

Under åren har Skolinspektionen anmärkt på verksamheten. Senast hotade inspektionen med vite på två miljoner kronor i november 2015 och då gällde det tillgången till skolhälsovård och skolbibliotek. Viteskravet drogs tillbaka sedan Thorengruppen åtgärdat bristerna.

Hur kommer det sig att ni kan göra vinster, när kommunerna har svårt att klara budgeten?

– För oss handlar det om att skapa en bra utbildning som elever och företagare är nöjda över. Vi kan också här göra en affär på utbildningen genom att vara smarta när det gäller inköp och hyresavtal, säger Joakim Ekblom.

Umeå är basen

Det finns inga planer på att lämna Umeå med koncernen.

– Umeå är vår bas och här kommer vi att stanna, säger kommunikationschef i Thorengruppen.

Även eleverna verkar nöjda.

– Det är kul att gå här på skolan. Det finns bra lärare och bra undervisning här, säger Ronja Eriksson som läser på handelsprogrammet hos Thorengruppen i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.