Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns många fördelar med att tiden mellan cellproven förlängs, menar Gynekolog Sara Knip som är processledare för cellprovskontroll i Region Västerbotten. Foto: SVT/ Julia Örtegren

Tiden mellan cellproven förlängs – kvinnor kallas vart femte år framöver

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort ändras rutinerna för hur ofta kvinnor ska kallas till cellprov i hela landet. Tiden mellan cellproven förlängs från tre år till fem år. Anledningen är att tekniken för att analysera HPV-prover blivit bättre.

– Det kommer att bli säkrare för kvinnorna, säger Sara Knip, processledare för gynekologisk cellprovskontroll i Region Västerbotten.

Socialstyrelsen har ändrat sina föreskrifter om hur ofta kvinnor ska kallas till gynekologisk cellprovtagning. Framöver kommer kvinnor mellan 23 och 50 år att kallas med fem års mellanrum, i stället för tre års mellanrum som det är i dagsläget.

Bättre på att analysera

Kvinnor mellan 50 och 70 år får vänta sju år mellan sina cellprov. En förändring som är möjligt tack vare att sjukvården blivit bättre på att analysera för humant papillomvirus, HPV, som är det virus som ger upphov till nästan all livmoderhalscancer.

– Studier och forskning visar att om man inte har något HPV-virus så är det säkert att vänta minst fem år innan man tar nästa cellprov för att inte missa utvecklingen av cellförändring eller livmoderhalscanser, säger Sara Knip som är processledare för gynekologisk cellprovskontroll i Region Västerbotten.

Nytt vårdprogram

Från i somras testas alla från 23 år för HPV-virus i Region Västerbotten, vilket inte gjordes tidigare. Man är också på väg att implementera ett nytt vårdprogram där man analyserar cellprover för flera olika typer av HPV-virus, som delas in i låg, medel och hög risk.

– Det är mycket som har hänt med HPV-analyserna de senaste åren, man lägger stor vikt vid dem nu. Det gör att man kommer kunna skilja mer på vilka som har risk för cellförändringar och inte, säger Sara Knip.

Fakta Humant papillomvirus (HPV-virus)

• En virusgrupp som är mycket vanligt förekommande och smittar via sexuella kontakter.

• Ett 15-tal sorter kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. De här cellförändringarna kan, men behöver inte, utvecklas till livmoderhalscancer.

• Även andra cancerformer som cancer i munhåla och hals, analcancer, peniscancer och vulvacancer har koppling till HPV-infektion.

• En del varianter av HPV orsakar handvårtor eller fotvårtor, andra typer orsakar kondylom (könsvårtor).

• Cellförändringar kan upptäckas innan de har utvecklats till cancer. Det är därför mycket viktigt att kvinnor går på de gynekologiska cellprovskontroller de blir inbjudna till mellan 23 och 64 års ålder.

• Sedan 2010 erbjuds vaccination mot HPV till både flickor och pojkar från årskurs fem.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.