Mojo Andersson är bekymrad över att allt fler fjällvandrare kommer för att vandra medan det ännu är vinter i fjällen. Bilden till vänster är tagen i slutet av maj i Hemavanfjällen. Foto: Jonas Berglund & SVT

Snopna fjällvandrare får vända

Publicerad

Det har blivit allt vanligare att fjällvandrare kommer för att vandra Kungsleden till fots – medan det ännu är vinter. I torsdags kom säsongens troligen första vandrare till Hemavan.
– Det går inte att gå i fjällen nu, säger Mojo Andersson, Vindelfjällens fjällsäkerhetskommitté.

De senaste åren har det anlänt fler fjällvandrare som vill gå Kungsleden innan vintern ens är avslutad. I torsdags kom en engelsktalande fjällturist till Hemavan, och gjorde ett försök att med tung ryggsäck börja vandra uppför fjället längs leden – men sjönk till midjan i snön och fick avbryta och återvända ner till byn.

Problemet har blivit allt vanligare – främst är det fjällturister från andra länder som har planerat in och förberett sig för en semestervandring längs den internationellt kända Kungsleden – men som inte har koll på att det är massor av snö i Lapplandsfjällen. Historiskt sett har det varit svårt att vandra i fjällen före midsommar.

– Det går inte att gå i fjällen nu. Det är full vinter och flera meter snö. Det är ingen vandringssäsong än. En bra förenkling är att säga att det är vinter från trädgränsen och uppåt, säger Mojo Andersson, fjällvan ortsbo i Hemavan och ordförande i Vindelfjällens fjällsäkerhetskommitté.

Semestrande tyskar

Däremot är det en fin tid att gå på skidtur i fjällen än. Men många som börjar anlända så här års är tyskar och engelsmän, som har fått semester och vill vandra Kungsleden. Även svenskar kommer allt tidigare, säger Mojo Andersson.

– De har förberett sig, planerat, tänkt och drömt i flera år. Men de har inte tänkt på att vi har snö än. Det blir fler och fler som kommer allt tidigare. De har googlat och kan allt om Kungsleden och stugor, men har inte tänkt på hur vädret ser ut, säger Mojo Andersson.

– Förr började aldrig vandringssäsongen förrän in i juli, aldrig i juni.

Vårflod att vänta

Och nu väntar ju snösmältning och vårflod också?

– Ja, de första veckorna i juni kan man bli strandsatt i fjällen av vårfloden. Nu har snön börjat sjunka ihop. Kommer det inget regn nu, då kommer det att bli en explosion med vårfloden, säger Mojo Andersson.

Lösningen på problemet med att det anländer alltför tidiga fjällvandrare måste vara information från turismens olika aktörer, menar Mojo Andersson. Det gäller såväl Svenska Turistföreningen och länsstyrelserna längs den statliga Kungsleden, som turistbranschen själv. Information på flera språk måste bli tydligare.

– Det ligger mycket på alla aktörer som har hemsidor som möter turister. Kan inte gästen hitta information, är det inte lätt för dem att veta, säger Mojo Andersson till SVT.

Den 19 maj skrev Svenska Turistföreningen så här på Kungsledens sida på Facebook: ”Planerar ni en tur längs Kungsleden? Tänk på att det är mycket snö kvar ute till fjälls, så tänker ni er en tur i början av säsongen i juni – ta gärna med snöskor och damasker.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer