Foto: Privat/SVT

Tidigare chef stämmer kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Erik Lenne var tidigare barn- och utbildningschef. Nu sitter han och arbetar i ett skyddsrum på brandstationen – med utredningsuppdrag, utan att veta om eller när han får återgå till sitt gamla arbete. Därför har han nu stämt Nordmalings kommun.

Stämningsansökan gäller skadestånd och att han vill få sin uppsägning – alternativt avskedande – ogiltigtförklarat. Det började redan i oktober i fjol då barn- och utbildningschefen fick varning om varsel, men varslet ska sedan ha tagits tillbaka. Omkring två månader senare ska ha ha fått varsel om uppsägning. Vid det tillfället ska Erik Lenne, enligt hans egen utsago, ha anlitat ett juridiskt ombud som krävde att få reda på skälen till uppsägningen. Skäl som han ännu inte ska ha fått reda på.

I januari i år ska han ha fråntagits sina chefsuppdrag på kommunen och i stället fått ägna sig åt utredningsuppdrag. Samtidigt ska han ha utestängts från sin arbetsplats och fått börja utföra arbetet hemifrån.

”De trakasserar mig”

Omkring ett halvår senare, i juni i år, fick Erik Lenne besked om att hans arbete, enligt hans egna ord, var så undermåligt att han skulle sägas upp. I slutet av september ska kommunchefen i ett medarbetarsamtal ha klargjort att han inte längre innehar posten som barn- och utbildningschef.

– Jag vet inte om jag ska bli uppsagd eller varslad, men under medarbetarsamtalet säger kommunchefen att de inte har någon ambition att ha mig kvar, men de talar inte om hur man ska lösa situationen. Jag anser att det är ett sätt att trakassera mig för att jag ska sluta, systematiska trakasserier för att de vill få mig att säga upp mig, säger Erik Lenne.

I dagsläget sitter Erik Lenne i ett skyddsrum på brandstationen i Nordmaling och jobbar med utredningsarbeten. Men han har inga planer på att säga upp sig från sitt arbete.

– Jag tänker naturligtvis inte säga upp mig, det skulle jag ta stor ekonomisk skada av. Jag jobbar på tills jag får andra direktiv, men det är väldigt påfrestande att sitta och arbeta hemifrån, helt isolerad från sin arbeplats.

Kommunchefen vill inte kommentera

Nordmaling kommun har, samtidigt som Erik Lenne fortfarande är kvar i tjänst, anställt en ny barn- och utbildningschef. Kommunchefen i Nordmaling Helen Sundström Hetta vill inte kommentera ärendet med barn- och utbildningschefstjänsten.

– Jag kan inte säga något om det här för jag kommenterar inte enskilda personalärenden, säger Helen Sundström Hetta när SVT Nyheter Västerbotten når henne.

Erik Lenne var tidigare barn- och utbildningschef i Simrishamn, men petades från sin tjänst 2012.

Fått sparken tidigare

Du har nu fått sparken från samma post i två olika kommuner, ser du något samband?

– Jag tror att det i båda fallen bottnat i byskoledebatten. Det har varit en infekterad fråga som jag skulle leverera underlag till. Jag föreslog att alla byskolor skulle läggas ner och i Nordmaling drev den dåvarande majoriteten igenom det. Men sedan har det varit majoritetsskifte och jag står inte i topp hos den nuvarande majoriteten. I Simrishamn löste man det snyggt, men här anser jag faktiskt att jag blir utsatt för ganska grov mobbning från arbetsgivaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.