Norrbotniabanans sträcka Dåva – Skellefteå kan börja byggas redan 2023 kan bli försenad. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigarelagd byggstart för Norrbotniabanan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tidigarelagt byggstarten av Norrbotniabanans sträcka mellan Dåva och Skellefteå med ett år. Glädjande besked, tycker Norrbotniabanegruppen. 

Regeringen belutade förra veckan att byggstarten av Norrbotniabanans delsträcka mellan Dåva och Skellefteå ska tidigareläggas. Byggstarten är nu planerad till 2023-2025. 

– Vi har under lång tid diskuterat med regeringen om att det inte är acceptabelt med ett uppehåll i bygget och att vi nu får bygga i ett svep är det viktigaste i det här. Det var fantastiskt kul att det beslutet kom, säger Gusten Granström som är vd för Norrbotniabanegruppen. 

Finansieringen inte klar 

Granström vågar inte spekulera i vad en tidigarelagd byggstart innebär för ett eventuellt slutdatum och han konstaterar också att finansieringen inte är helt löst, även om han förutsätter att regeringens beslut innebär att de är redo för ytterligare åtaganden. 

– Som det ser ut nu så har i den nationella trafikplanen sju miljarder och med det kommer vi till Ånäset eller Lövånger. Vi behöver nog sju miljarder till för att komma till Skellefteå, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotniabanan

Mer i ämnet