På grund av att det är renar i flera områden i fjällen utfärdar nu Länsstyrelsen skoterförbud på flera platser. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tillfälliga skoterförbud på flera platser i fjällen

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat om flera förbud i fjälltrakten under påsken. Detta gäller i områden i Vilhelmina och Storuman.

De platser som stängs för skotertrafik i Vilhelminaområdet är bland annat södra Gardfjället, Grönfjället och Fågelfjället. Även vid Gitsfjället stänger man skotertrafiken men det förbudet börjar gälla först 24 april.

Sedan tidigare råder det dessutom skoterförbud i Storumans kommun och där rör det sig om norra Gardfjället och Gebna. I Storuman gäller även förbudet inom Vapstensområdet.

Att man stänger skotertrafiken tillfälligt beror på att de lokala samebyarna kommer att ha renar i området.

”Snöskoter får bara köras på väl snötäckt mark där varken marken eller växtligheten skadas. Inom vissa områden är skotertrafiken reglerad genom skoterförbud. Det gäller framför allt i fjällen. Där får du bara köra längs markerade skoterleder”, skriver Länsstyrelsen på sin sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer