– Det viktigaste för företagsledare och ägare när de väljer att placera sin verksamhet är att det blir på en plats där man tror att man kan växa och utvecklas. Viktiga frågor är då att kunna behålla personal och ha bra kommunikationer till exempel, säger Lena Carlsson, chefsstrateg för digitalisering på Tillväxtverket.
Förutom att det kan vara lättare att behålla och utveckla befintlig personal i mindre städer är det också av vikt att det finns universitet eller högskola inom speciellt tekniska utbildningar i städer där IT-företag vill etablera sig.
– I till exempel Skövde jobbar skolan med spelutveckling vilket blir en katalysator för många spelutvecklingsföretag som finns där. Inom Umeå universitet finns det till exempel arbete med bioekonomi som kan påverka medan det i Luleå finns datacenter, säger Lena Carlsson.
LÄS MER: Mångmiljonförlust för hyllade IT-företaget
Men nyckeln och utmaningen inom branschen menar hon främst ligger i att hitta rätt kompetens.
– Det är den största utmaningen, oavsett om man är i en storstad som Stockholm, Göteborg eller Malmö, eller om man är i en mindre stad. Där ser utmaningen likadan ut oavsett storlek. Men i en större stad är den totala arbetsmarkandspoolen större. I mindre städer finns det kanske en mindre pool med kompetent arbetskraft att ta från, säger Lena Carlsson.