Tvillingarna Tim Henriksson och Tom Henriksson. Foto: Privat

Tim och Tom får rätt till assistans

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags kom domen från kammarrätten som förkunnar att bröderna har rätt till personlig assistans.

Tvillingarna Tim Henriksson och Tom Henriksson från Vännäs är född med Downs syndrom och behöver personlig assistans dygnet runt.

Under ett år har de stridit mot Vännäs kommun för att få rätt till personlig assistans och i onsdags kom domen från kammarrätten som ger tvillingarna rätt till assistans.

– Det här har pågått så länge att man inte känner sig riktigt säker förens alla beslut finns på papper, men det är en stor seger för oss, säger Inga-Maj Henriksson, tvillingarnas mor till Västerbottensnytt.

Andra domen som ger rätt

Domen i kammarrätten är den andra domen som ger tvillingarna rätt till personlig assistans. I juni förra året gav förvaltningsrätten dem rätt på alla punkter, vilket då innebar att Vännäs kommun skulle fortsätta ge dem bidrag till personlig assistans.

Beslutet överklagades då av kommunen till kammarrätten som också de nu ger bröderna rätt till assistans. Rätten säger i domen att kommunen ska göra en ny bedömning av assistansbehovet hos de båda bröderna.

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott i Vännäs har tre veckor på sig att eventuellt överklaga beslutet. Tidigare har kommunen menat att brödernas behov kan tillgodoses genom att de placeras i gruppboende.

– Om inte kommunen väljer att överklaga, så är nästa steg att förhandla med kommunen om hur många timmar assistans pojkarna kan tänkas få, säger Inga-Maj Henriksson.

Enligt Inga-Maj Henriksson behöver bröderna assistans dygnet runt men hur det blir återstår att se.

– Klart är att pojkarna nu har rätt till assistans, och de har inte varit såhär glada på länge, säger Inga-Maj Henriksson.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.