Timo Kloft har tänkt ge sig på att slå rekord i trädplantering i skogarna i Björksele. Foto: Privat

Timo tänker slå världsrekord i Lyckseleskogen

Uppdaterad
Publicerad

Timo Kloft har arbetat med skogsplantering i 14 år och därmed satt hundratusentals träd i marken. Men nu tar han plantsättningen till en ny nivå. Han tänker försöka slå världsrekord i trädplantering och komma med i Guinness rekordbok.

– Efter att jag har jobbat med det här i så många år är jag ganska duktig, säger han.

Timo Kloft bor utanför Östersund, men det är till Björksele i Lycksele kommun han tänker ta sig för att försöka slå det stora rekordet.

– Där finns det ett stort område med bra mark där man utan problem kan så många plantor, säger Timo Kloft.

Ska sätta 17.000 plantor

För att slå det nuvarande rekordet och komma med i Guinness rekordbok krävs det att han sätter 15.000 plantor inom loppet av 24 timmar. Det är något som Timo själv tror att han kommer att klara av.

– Jag provade i fjol och då satte jag 17.344 plantor på 24 timmar, men då hade jag inte med mig några vittnen. Det och även andra detaljer måste vara korrekta för att man ska kunna komma med i Guinness rekordbok.

Ska plantera i ett dygn utan sovrast

Tanken var från början att Timo skulle ge sig på att slå rekordet den 1 juli, men enligt den väderprognos han sett ser det ut att bli regn då och därför har han tidigarelagt världsrekordförsöket två dagar.

– Allting beror på vädret, men jag tänker i alla fall starta klockan sju på morgonen och sedan hålla på till klockan sju morgonen därpå.

Ska du inte sova något?

– Nej, nej, det ska jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer