Foto: SVT

Flera fall av värmeslag

Publicerad

Värmen har varit extrem under Umeå Fotbollsfestival. Totalt har ett tiotal personer omhändertagits på grund av värmeslag.

Redan innan fotbollsfestivalen drog igång gick arrangörerna ut och uppmanade deltagarna att dricka mycket under festivalen, samt att hålla sig i skuggan mellan matcherna. SMHI utfärdade även en klass 2-varning för kusten i Västerbotten, på grund av värmen.

Trots att det varit kring 30 grader varmt varje dag har de flesta klarat värmen bra. Men ett tiotal personer har fått vård på grund av värmeslag. I sjukhustältet på Nydala berättar man att vissa bara druckit vatten – vilket inte är tillräckligt. Man behöver även få upp sockernivån för att inte svimma.

Samtidigt som spelare, ledare och publik kämpat mot värmen har baden på Nydala haft problem. Sedan tidigare är det klart att det finns Cerkarier i sjön. Nu har även Umeå lagun fått problem med vattnet. Under lördagensförmiddagen var badet stängt eftersom anläggningens klordioxidpaket tog slut. Klockan 14 var vattennivåerna som de skulle igen och badet kunde öppna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå Fotbollsfestival 2014

Mer i ämnet