Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lär sig hantera rädslan” – Tobias Engvist berättar om kriget vid frontlinjen. Foto: Privat

Tobias Engqvist från Umeå har stridit i Ukraina – oroas över Rysslands framgångar

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Engqvist från Umeå har i flera perioder deltagit längst fram i frontlinjen vid kriget i Ukraina. Flera av hans kamrater har dödats i de hårda striderna och nu oroas han över Rysslands framgångar.

– Det går inte en enda dag utan att jag tänker på det jag upplevt och varit med om. Jag kan dessvärre inte trycka undan de tankarna, säger han.

Efter att Ukrainakriget startade anmälde sig 26-årige Tobias Engqvist frivilligt för att kriga. Han åkte ner den 21 mars 2022 och har arbetat både som ambulanssjukvårdare och stridande soldat i ukrainska armén.

– Vi specialiserade oss på närstrid och gick ner i ryska värn och använde mycket granater, sprängladdningar och handeldvapen för att bekämpa alla ryssar som vi såg, säger Tobias Engqvist och fortsätter:

– Vi blev ofta utsatta för granatbeskjutning och av de 15 kamrater som stått mig riktigt nära och som jag stridit tillsammans med finns nu bara två kvar.

Oroad över Rysslands framgångar

Han är oroad över det ukrainska försvaret och menar att ryssarna under det senaste året har vunnit mer landområden än vad de har förlorat.

Han menar att Ryssland kommit ikapp anpassningen till kriget och lägger mycket mer resurser i form av kroppar och ammunition än vad Ukraina gör.

– Men jag fortsätter att stötta mina kamrater och deltar med det jag kan och hoppas att också omvärlden fortsätter att stötta Ukraina med vapen och andra resurser, säger Tobias Engqvist.

Han har svårt att släppa tankarna på det han har varit med om och menar att den ryska krigsmakten nu också når långt utanför Rysslands och Ukrainas gränser.

– Ryssland menar att det vi gjort är olagligt och ser oss som brottslingar, säger Tobias Engqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.