Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Engqvist berätta om tiden i Ukraina och se hans egna bilder från kriget. Foto: privat

Tobias Engqvist från Umeå stred fem månader i Ukraina: ”Flera av mina kamrater dödades”

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Engqvist, 25, från Umeå, åkte i mars ner till Ukraina. Där stannade han i fem månader som hjälparbetare, stridande soldat och ambulanssjukvårdare.

– Jag ville göra en insats och stoppa Putin. Flera av mina kamrater dödades, säger han.

Tobias Engqvist gjorde värnplikten i Sverige på Lapplandjägargruppen i Kiruna som plutonsignalist skyttesoldat. Han var där med i hemvärnet. Men han lämnade svenska försvarsmakten, eftersom han skulle strida för ett annat land.

Han passerade gränsen till Ukraina den 21 mars. I Ukraina fick han en vårdutbildning i en paramilitär sjukvårdsbataljon.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– De var noga att jag kunde innan jag fick göra ingrepp. Jag hamnade på sjukhus och fick stoppa blödningar, och sy många gånger, säger Tobias Engqvist.

”Flera av mina kamrater dödades”

Tobias Engqvist stannade i fem månader i Ukraina. Under den tiden arbetade han både som stridande soldat i ukrainska armén och ambulanssjukvårdare. Han tycker att han gjort en viktig insats, framförallt när han räddade liv på som ambulanssjukvårdare.

– Jag ville göra en insats och stoppa Putin. Flera av mina kamrater dödades. Jag vara nära själv flera gånger. En gång kom en granat och träffade mitt värn, kanske två meter ifrån mig. Då fick jag ganska ont i huvudet, berättar Tobias Engqvist.

Nu är han hemma i Umeå igen. Se hans bilder och hör om tiden i Ukraina i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet