Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Maria Kholodna upplever att träna ungdomar i Sverige – och hur deltagarna på kursen tycker att det funkar. Foto: SVT, Daniel Marklund

Badmintonspelaren Maria Kholodna flydde från Ukraina – tränar nu barn i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Badmintonspelaren Maria Kholodna flydde från Ukraina när kriget bröt ut. Nu tränar hon ungdomar på badmintonläger i Umeå.

– Det här är bland de bästa personer jag träffat i mitt liv, säger hon.

I den ukrainska staden Charkiv var Maria en lovande badmintonspelare och tränade också barn i sporten. Universitetet där hon studerade blev delvis förstört i kriget och i mars flydde hon landet. En vän i Uppsala hjälpte henne att komma till Sverige. 

IFK Umeå badminton har stor brist på kvinnliga tränare och när de hörde av sig till Maria satte sig hon sig på tåget morgonen efter. 

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Nu har vi åtminstone en kvinna och nio manliga tränare, säger Anngerd Sjöström på IFK Umeå badminton.

Tacksam för stödet

Föreningen har hjälpt henne med mat och boende och nu får hon avlönad tränare i klubben. Maria beskriver själv vilket stöd hon fått från alla hon träffat sen hon kom till Sverige. 

– Det är bland de bästa personer jag träffat i mitt liv, säger Maria Kholodna. 

IFK Umeå badminton försöker ordna alla papper som behövs för att hon ska få stanna och hoppas också på att hon ska blomma ut i klubben som spelare. 

– Vi behöver henne både som spelare och tränare, säger Anngerd Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet