Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är designer” Se Yana Hasivik och andra ukrainska flyktingarna berätta vad de kommer med för yrkeskompetenser till Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson sVT

Här hårdpluggar de ukrainska flyktingarna svenska i Skellefteå – för att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det finns dubbelt så många lediga jobb som arbetslösa i Skellefteå. De ukrainska flyktingarna som hamnat i kommunen hårdpluggar nu svenska och engelska för att kunna börja arbeta.

En majoritet av de ukrainska flyktingar som Migrationsverket placerat i Västerbotten har hamnat mitt i en av landets hetaste arbetsmarknader.Kommunens kartläggning av de som bott på evakueringsboende visar att många av flyktingarna är både högutbildade och yrkeserfarna.

Både företag och flyktingar i Skellefteå hoppas att de snabbt kan börja jobba. Men få kan engelska eller svenska, så nu hårdpluggar en stor grupp svenska i Rädda Barnens lokaler i Jörn, sex mil från staden.

I klippet berättar flyktingarna om sina jobb i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.