Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor del av de ukrainska flyktingar som kommit till Skellefteå är välutbildade. Hör Anna-Klara Granstrand utvecklingstrateg på Skellefteå kommun om kompetenstillskottet. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Skellefteå kommuns kartläggning: Hög kompetens bland ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna från Ukraina som kom till evakueringsboendet i Skellefteå fick fylla i sina cv:n – och svaren imponerade på kommunen.

En stor del av gruppen är högutbildade och har i hemlandet jobbat som till exempel läkare, ingenjörer och kockar.

Många av flyktingarna kommer med yrken som är en stor brist i Skellefteå, där företagen skriker efter arbetskraft.

– Det är ett axplock såklart, men de är betydligt mer utbildade än gemene man i Skellefteå, säger Anna-Klara Granstrand, utvecklingstrateg på Skellefteå kommun.

Än inte i Arbetsförmedlingens system

De dryga hundra flyktingar som Migrationsverket placerat i Skellefteåtrakten har inte än hamnat i Arbetsförmedlingens system än.

Därför är det än så länge svårt att veta vad de kommer med för kompetenser.

– De signaler jag hör från företagen är att de är väldigt eftertraktade, säger Anders Eriksson, chef Arbetsförmedlingen Skellefteå.

Språket är en utmaning säger Anna-Klara Granstrand men i klippet berättar hon varför de ändå kommer att få jobb i rekordfart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet