”Jag tror att jag har grannar” – se vad Örn Uddvall tycker om att även andra än studenter kan få hyra studentlägenheterna i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå kommun betalar miljoner i hyra för tomma studentlägenheter

Publicerad

Skellefteå är en av få kommuner i landet som garanterar studenter bostad. Men tomma studentlägenheter har börjat kosta kommunen miljoner.

När allmännyttiga bostäder såldes ut garanterade kommunen nämligen att betala köparen hyra för tomma studentlägenheter.

Redan innan coronapandemin hade intresset för studentlägenheterna i Skellefteå rasat. För fem år sedan stod 10 procent av lägenheterna tomma, i fjol mellan 40 och 45 procent.

– Vi får en kostnad när de inte nyttjas, konstaterar kommunalrådet Lorents Burman (S).

Såld allmännytta

Kommunen betalar bostadsbolaget Heimstaden hyra för de tomma lägenheterna. Det har kostat kring två miljoner kronor per år de senaste åren. Avtalet kom till när bostadsbolaget år 2016 köpte över tusen lägenheter av allmännyttiga Skebo.

– Det var viktigt då för att kunna säkerställa studentgarantin, säger Burman.

Andra hyresgäster

På måndag ska kommunstyrelsen ta beslut om att under kortare perioder börja hyra ut tomma lägenheter även till andra än studenter.

– Att fylla dem under perioder när de lediga skulle vara bra och med den utbildningsinsats som behövs framöver kommer det snarare att bli brist på studentlägenheter, säger Lorents Burman som vill behålla bostadsgarantin för studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.