Det har varit en bra skörd för bönderna i Mellanbygden – till skillnad från i fjol. Foto: Robert Tedestedt

Torka i fjol – i år gjorde Urban rekordskörd

Publicerad

Från och fredagen den 5 juli börjar Jordbruksverket betala ut en miljard kronor i stöd till bönder som drabbades hårt av förra årets torka. En bonde som hade det kärvt ifjol var Urban Persson i Gulltjärn i Robertsfors kommun – men i år ser det betydligt ljusare ut.

Förra årets skörd var besvärlig för Persson. Då fick gården bara ihop 300 rundbalar, och på ett av fälten blev det bara tre stycken. Samma fält i år gav 91 stycken och totalt fick bonden ihop 1500 balar, vilket är ett personligt rekord. Det är med andra ord en fem gånger större skörd än ifjol.

– Och det är en dubbelt så stor jämfört med en normalskörd, konstaterar Persson.

Förutsättningarna för årets skörd har varit bra och det mesta ha kunnat bärgas utan regn. Samtidigt menar Persson att det inte riktigt går att göra en rak jämförelse mot fjolåret då han tog skörden snabbare i år än tidigare.

Rekordskörden inte utan baksida

Men allt är inte frid och fröjd, inte ens när skörden är riktigt bra.

– Det är både roligt men lite knepigt med både för mycket skörd. Lagom brukar vara den gyllene mellanvägen. Om alla fått bra skördar så blir det ju svårare att sälja, säger Persson.

Hur har ni tänkt hantera årets mängd?

– Vi har börjat planera att ge bort en del till en nystartad bonde här i trakten, och funderar även på att erbjuda en gård i Överklinten att få köpa lite. Sedan går det alltid att överlagra lite till nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer