Hör översten om hotbilden mot Sverige: ”Vi tittar österut” Foto: SVT

Totalförsvaret tar tid att bygga – kan dröja upp mot tio år

Uppdaterad
Publicerad

Enligt överste Ulf Siverstedt fungerar samarbetet mellan militär och civilförsvar fungerar allt bättre, men det tar tid att organisera det så kallade totalförsvaret fullt ut. Idag är inte totalförsvaret fullt fungerande – något som kan dröja upp mot tio år.

Under tisdagen och onsdagen hålls de årliga militärdagarna i Umeå. Överste Ulf Siverstedt från Boden med ansvar över norra militärregionen, som innefattar Västerbotten, tycker att en gemensam planläggning för totalförsvaret är det som är allra viktigast.

– Det militära försvaret är beroenda av resurserna i det civila samhället, säger Siverstedt.

”Viktigt att krigsförband övar tillsammans”

Siverstedt betonar hur viktigt det är att civilsamhället är redo utifrån aspekter som drivmedel, livsmedel och sjukvård, men också att det är viktigt med gemensamma militära övningar.

– Det är viktigt att vi är robusta och att våra förband är välövade. Det är viktigt att våra krigsförband övar tillsammans, även som vi tidigare gjort med utländska förband, säger Siverstedt som tror att det är fem-tio år bort med ett fullt fungerande totalförsvar.

Hör överste Ulf Siverstedt om vilka hot som finns mot Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.