Tim Hofmeester med en av alla 10 000 bilder han fått in. Foto: SVT

SLU-projekt avslöjar vilda grannar – viltkameror i stadsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Smyger det omkring vilda djur i din trädgård när du sover eller är borta? Ja, det kan det absolut göra för det visar i alla fall forskningsprojektet ”Träffa Dina Vilda Grannar” som Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå genomför under hösten 2019 och våren 2020.

Cirka 50 medborgarforskare i och runt omkring Umeå under hösten haft  viltkameror uppsatta i sin trädgård. När nånting rör sig framför kameran så tar den flera bilder och när det är mörkt så använder kameran infraröd blixt.

– Vi vill gärna öka kunskapen om vilda djur i kommunen. Särskilt i förhållande till var människor bor så vi kan använda kunskaperna i stadsplaneringen till exempel, säger Tim Hofmeester, forskare på SLU i Umeå.

Pågår till sommaren

Några oväntade vilda djur har faktiskt fastnat på bild. En fasan i Holmsund och en grävling på Haga i Umeå. Projektet ska pågå till nästa sommar och projektledaren Tim Hofmeester vill gärna bocka av några arter till.

– Jag hoppas på älgar någonstans under vintern och kanske björn ute på landet. Och vi har fortfarande inte fått bilder på igelkottar. Så det är också en art som jag väntar på, säger Tim Hofmeester.

Se de vilda djuren i vår närhet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.