Foto: SVT

Nu kan du träffa läkare – utan att lämna soffan

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du skippa köerna till hälsocentralen och träffa en läkare via din mobil eller läsplatta – när du sitter hemma i soffan. Landstinget i Västerbotten satsar 300.000 kronor på att utveckla en egen app.

Läkarbesök via mobilen har blivit allt mer populärt. Men det innebär ökade utgifter för landstinget i Västerbotten. Flera privata företag erbjuder sådana tjänster och vissa av dem skickar sedan en räkning på tusen kronor till det landsting där patienten är skriven.

För att slippa det vill nu landstinget i Västerbotten utveckla en egen app – en virtuell hälsocentral:

– Du ska kunna ha din hälsocentral i din smartphone, det vill vi kunna leverera, säger Håkan Larsson som är primärvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting.

Hur ser framtiden ut?

– Det kommer att bli mer och mer. På fem till tio års sikt kommer vart tredje besök att vara virtuellt, spår Håkan Larsson.

Kan bli svårt för äldre

Landstinget satsar kring 300.000 kronor på appen och planen är att den ska vara i gång i höst. Andra landsting i landet, som Jönköping och Värmland, har redan testat liknande appar.

Bland folk i Västerbotten är många positiva, även om en del också ser risker.

– Ja, varför inte? Vi använder ju mobilen till så mycket annat, säger Inger Lundström i Skellefteå.

– Det blir ju problem för de gamla. Att hålla på med telefon på det sättet, jag tror att det blir svårt, säger Sven-Olof Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.