Foto: SVT

Vård via video – lika bra som direktmöte med läkare

Publicerad

Allt fler patienter kan få psykiatrisk hjälp tack vare så kallad vård på distans. Landstinget i Västerbotten ligger i framkant när det kommer till sjukvård och psykiatrisk vård som görs över internet, något som visat sig ha lika bra behandlingsresultat som direktmöte med läkare och psykologer.

Både vanlig sjukvård och psykiatrisk vård kan i dag göras via internet. Till exempel kan en specialistläkare i Umeå via videokonferens göra en rond på ett sjukhus i Sundsvall. Inom psykiatrin innebär terapi via internet att fler patienter kan få vård.

– Den största fördelen är att man når ut till många, många fler. Man kan till exempel använda den här behandlingen i förebyggande syfte, säger Markus Nyström, psykolog och doktorand på Institutionen för psykologi på Umeå universitet, och fortsätter med ett exempel:

– Om man mår psykiskt dåligt så måste man kanske må väldigt dåligt för att få den hjälp man skulle behöva. Det kanske är en längre behandling som krävs och det blir större lidande annars.

”Man kan få fullgod hjälp på distans”

Det som från början främst handlade om att spara pengar, miljö och tid har i forskningsresultat visat på behandlingsresultatet som är fullt jämförbara med verkliga möten mellan vårdgivare och patient.

Men är det ändå inte bättre att få träffa en människa på riktigt?

– Nej, det tror jag inte att man kan säga kategoriskt att det alltid är så. Man kan få fullgod hjälp även på distans, till exempel via internetbehandling, säger Markus Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.