Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stefan Brännström/SVT

Arbetsledaren Sebastian Pundars vädjar till trafikanter att hålla hastigheten: ”Redan vid 50 km/h är döden nära”

Publicerad

Höga hastigheter vid vägarbeten kan innebära en livsfara för alla som jobbar vid vägarna.

Trots det kör två av tre trafikanter för fort förbi arbetsplatserna. Det visar en undersökning som riksförbundet M Sverige gjort.

– Står man intill vägen och arbetar så är det inte så kul. Redan vid 50 km/h så är döden ganska nära, säger Sebastian Pundars, arbetsledare på byggföretaget GRK.

Förra sommaren gjorde den svenska konsumentorganisationen för bilister och trafikanter M Sverige,  en undersökning som visar att endast en av tre trafikanter håller hastigheten vid vägarbeten. Just nu utför byggföretaget GRK vägarbeten i Västerbotten, bland annat på E4 mellan Umeå och Skellefteå.

Där passerar trafikanter ofta i för hög hastighet.

– Jag önskar att alla som är på vägarna följer hastighetsbegränsningarna och omledningar och att man är extra uppmärksam när man är i närheten av ett vägarbetsområde, säger Sebastian Pundars.

Hör honom berätta om riskerna med jobbet i klippet.

Så många fordon håller hastigheten:

Undersökningen:      

FordonHåller hastighet10–20 km/h mer20–30 km/h merPersonbil26,9 %70,4 %2,2 %Lastbil37,2 %58,6 %3,9 %Buss55,5 %44,5 %0 %Motorcykel42,9 %57,1 %0 %

Undersökningen bygger på 1 782 observationer av M Sveriges klubbar i Norrbotten, Skaraborg, Skåne Nordväst och Västerbotten.

källa: M Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.