Foto: SVT

Trafikverket: ”Inte lönt att laga vägen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västerbotten berättade igår om väg 363 mellan Ammarnäs och Sorsele och kritiken om att vägen är dålig. Trafikverket sa då att det är många vägar som behöver underhållas i inlandet och att pengarna inte räcker till.

– Vi har en fast pott för underhållspengar och vi jobbar utifrån direktiven vi får och pengarna räcker inte till allt, säger Mikael Lindholm som är enhetschef för Trafikverkets vägunderhåll i Norr och Västerbotten.

Totalt handlar det om ungefär 250 miljoner kronor varje år som läggs på underhåll av vägarna i Västerbotten.

Men väg 363 mellan Ammarnäs och Sorsele är så dålig att företagare menar att turister helt undviker vägen och kritiserar trafikverket och dess hantering av ärendet.

Vägen bör byggas om

Enligt Trafikverket har vägen såpass stora problem att man borde bygga om vägen.

– Den är i behov av ganska långtgående åtgärder, någon typ av ombyggnad måste man göra för att komma till rätta med vägen. Att lägga en beläggning när det är dåligt grus under fyller ingen funktion alls, säger Mikael Lindholm.

Men om det ska till en ombyggnad ska vägen då finansieras av Länstransportsplanen, som just nu ute på remiss. I den planen finns inte väg 363 med och endast en liten del av planen är öronmärkt för inlandet.

– Vi kommer lyssna på remissvaren, det vi har lagt är ju ett förslag, säger Erik Bergkvist (S), som är ordförande i Region Västerbottens styrelse.

Måste satsa mer på inlandet

Landshövdingen i Västerbotten är en av dom som menar att man måste satsa mer på vägarna i inlandet.

– Nu måste man faktiskt ta det här på allvar. Om vi vill att hela Sverige ska leva då måste vi också se till att ge möjligheter och förutsättningar till de som bor utanför storstadsregionerna att kunna leva, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten.

LÄS MER: Kritik mot dålig väg: ”Turister undviker att köra hit”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.