Enligt Trafikverket är det svårt att jobba förebyggande med halkbekämpning. Foto: TT

Trafikverket om halkan: ”Vi kämpar på”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det halkiga väglag som just nu råder i de nordliga länen så krävs det en kontinuerlig halkbekämpning. Men enligt Trafikverket så är det svårt att arbeta förebyggande inför ett sådant här typ av väderomslag.

Söndagens förrädiska väder i bland annat Västerbotten, har gjort att Trafikverket fått en del att göra. Men det är ofta svårt att på förhand bedöma hur man ska halkbekämpa.

– De här dagarna har det varit väldigt kalla vägar, och så kommer det underkylt regn. När det är under nollgradig temperatur och inte riktigt frusit innebär det att det blir is så fort det landar. Då blir det ganska svårt – det spelar ingen roll hur man bekämpar i förväg, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket.

Dessutom kan det också uppstå lokala skillnader man behöver ta hänsyn till.

– Det handlar inte om att bli tagen på sängen, utan oftast vet man inte hur det kommer se ut på den lokala platsen förrän regndroppen har landat.

Saltar i flera omgångar

Det räcker inte heller att bara halkbekämpa en gång – för bästa verkan behövs det enligt Trafikverket ett par omgångars saltande.

– Och om det blåser på plats så blåser sanden bort, och är det högtrafikerat kan kan det försvinna med trafiken, därför sker det kontinuerligt. Men vi kämpar på och halkbekämpar så länge det behövs, säger Alexandra Elias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.