Tre björnattacker på kort tid, men det finns ingen anledning till oro enligt Länsstyrelsen. Foto: SVT

Tre björnattacker på kort tid – ovanligt att de attackerar människor

Publicerad

Det har skett tre björnattacker i Västerbotten på kort tid. Men trots det menar Länsstyrelsens rovdjursamordnare att det är förhållandevis ovanligt att björnar attackerar människor.

På två veckor har lika många björnar skjutits i länet sedan de attackerat jägare. Den senaste händelsen inträffade i Åsele i lördags och en vecka tidigare skedde en liknande händelse i Vilhelmina.

Men trots på Länsstyrelsen Västerbotten menar man att det inte finns någon anledning att vara orolig.

Oftast jägare som attackeras

– Vi har haft tre björnattacker i år, men oftast är har vi inga alls. Det går väldigt upp och ner och hur många som sker beror nog mer på slumpen än något annat. Och det är också stor skillnad på jägare och de som plockar bär, säger Michael Schneider, rovdjursamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten

Tidigare år har också Länsstyrelsen informerat älgjägare att vara försiktiga när de går fram till en skällande älghund eftersom det kan vara en irriterad björn som hunden står och skäller på.

Överraska inte björnen

Hur ska man göra för att undvika att träffa på en björn?

– Det viktigt att inte överraska björnen. Så man ska se till att man hörs.  Är man två kan man prata med varandra, eller så kan man sjunga eller vissla. Man kan också ha en bjällra i ryggsäcken så björnen hör att du kommer.

Vill man undvika att stöta på en björn ska man enligt Michael Schneider inte gå in i de tätaste ungskogarna eftersom björnen ligga och sova där. Istället ska man hålla sig till öppna områden i skogen till stigar och skogsvägar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer