Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundförarna Ulf Dahlberg och Annika Björk prövar delar av mentaltestet med polishunden Ranger – se hur testet går till i videon. Foto: SVT

Så går polisens mentaltest av hundar till

Uppdaterad
Publicerad

På uppdrag av länsstyrelserna mentaltestar polisen misstänkt farliga hundar. Här visar polisens instruktör och besiktningsman Patrik Hopstadius hur testet går till.

Ungefär 50 hundar mentaltestas av polisen i Sverige varje år. Klarar inte hunden testet så rekommenderar polisen att den ska avlivas.

– Syftet med testet är att utröna hundens mentala egenskaper. Vi tittar till exempel på egenskaperna för jakt, för kamplust, rädslor och aggressioner. Vi gör sen en samlad bedömning hur stor sannolikheten är att det som har hänt kan upprepas.

Ska ske på rättsäkert sätt

Testet görs även i de fall där det är tydligt att hunden orsakat skada på människor eller andra djur.

– Även om det bevisligen har hänt så behöver man sätta sig in i situationen. Och det ska ske på ett rättsäkert sätt. Det kan vara olyckor som gör att det blir skador av en hund. Det behöver inte vara så att hunden är farlig för den anledningens skull, säger Patrik Hopstadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.