Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Patrik Hopstadius som arbetar som hundförare och besiktningsman tycker att fler hundar borde mentaltestas i Sverige. Foto: SVT

Polisen i region Nord kritisk – för få farliga hundar mentaltestas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det mentaltestas för få hundar i Sverige tycker poliserna. Sedan länsstyrelsen tog över ansvaret för tillsynsärenden från polisen har antalet tester minskat.

– Det borde begäras fler mentalbesiktningar av hundar, säger Patrik Hopstadius, hundförare och besiktningsman.

Nyligen attackerade en kamphund en travhäst i Umeå. Polisen mentaltestade hunden och rekommenderade att den ska avlivas. Men det var ett av få tester som polisen i region Nord genomfört. Generellt testas för få hundar i Sverige tycker poliserna.

Efter att länsstyrelserna tog över ansvaret från polisen för tillsynsärenden av hundar och katter 2018 minskade antalet mentaltester av eventuellt farliga hundar.

– Vår känsla är att vi då fick en dipp i inflödet av ärenden. Men efter något år genomförde vi några informationskampanjer med utbildningar för länsstyrelserna här i region Nord. Efter det upplever jag att antalet ärenden har ökat, säger Patrik Hopstadius.

Få hundar testas

Men det är inte särskilt många hundar som mentaltestas i landet – mellan 50 och 55 hundar per år, ungefär en i veckan.

– Här i region Nord har det ökat lite. Förra året testade vi åtta stycken, året innan fem.

Men Patrik Hopstadius menar att det finns ett stort mörkertal och tycker att fler hundar borde mentaltestas.

– Jag får känslan själv av att det är betydligt fler skador från hundar som biter än vad som inkommer till oss. Det kan ju hända att det kommer in till länsstyrelsen. Men det skulle kunna komma in flera begäranden av mentaltester till oss.

Så många hundar har testats de senaste fem åren

Hela landet:

2018 50 st

2019 35 st

2020 45 st

2021 45 st

2022 60 st

Region Nord:

2018 2 st

2019 2 st

2020 1 st

2021 5 st

2022 8 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.