Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänker på det lidande kvinnan blivit utsatt för” – hör hur Pierre Wahlström reagerade när han hörde om hundattacken i Robertsfors och varför han vill se ett förbud mot vissa raser. Foto: Linda Ekström/SVT

Hundexperten Pierre Wahlström: ”Utred ett förbud mot vissa hundraser”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skador och dödsfall orsakade av hundattacker ökar. I fjol sökte nästan 4 000 personer vård för skador orsakade av hundar. Försvarets hundexpert Pierre Wahlström menar att det är tydligt att vissa hundraser är farligare än andra och att frågan om ett förbud bör utredas.

Pierre Wahlström är testansvarig för alla Försvarsmaktens tjänstehundar samt vissa av Polisens. Han och hans kollegor mentaltestar och gör beteendeanalyser på alla försvarets hundar, ungefär 200 hundar per år. För honom är skillnaden mellan sällskaps- samt brukshundar och hundar framavlade för kamp solklar. Kamphundarna har ingen bitspärr som de andra hundraserna har.

– Det jag har sett i de attacker från kamphundar som jag studerat är att det sker ett ganska omedelbart angrepp där hunden vill likvidera sin antagonist ganska direkt.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Antalet döda efter hundattacker ökar

Han tycker själv att ett förbud för vissa raser, som redan finns i till exempel Danmark och Norge, bör utredas eftersom statistiken är så tydlig. Mellan 1998 till 2014 dog 4 personer efter hundattacker. Från 2015 till och med 2021 dog ytterligare nio personer. I fjol sökte nästan 4000 personer vård för skador orsakade av hundar.

– Det gör att jag som både tjänsteman och hundägare privat funderar på om det inte är rimligt med ett förbud eller åtminstone en utredning kring detta, säger Pierre Wahlström.

I Danmark finns en lista över 13 hundraser som är olagliga att avla, sälja och köpa. Förbudet gäller även hundar som är en blandning med någon av dessa raser.

Kennelklubben: ”Problem om människor känner sig rädda”

Svenska Kennelklubben tror inte att ett förbud är rätt väg att gå.

– Vi menar att vi inte löser problemet genom att förbjuda vissa raser och den data som finns från länder som infört förbud stödjer det. För det är inte rasen som är problemet, utan ägaren. Och kombinationen av hund och ägare. Men något slags hundkörkort skulle kunna vara intressant, säger Janina Pfalzer, presstalesperson hos Svenska Kennelklubben.

Hon vet dock inte riktigt vet hur ett sådant införande skulle gå till.

– Det är ett problem att vi ständigt måste sitta och diskutera det som lite slarvigt kallas kamphundar. Det är ett problem om människor känner sig rädda. Men man måste välja den lösningen som forskningen visar fungerar. Idag vet vi i alla fall vad som inte fungerar och det är ett förbud mot raser, säger Janina Pfalzer.

Hundförbudet i Danmark

Hundlagen från 2010 i Danmark förbjuder tretton hundraser. Det är inte tillåtet att importera, sälja eller avla dessa i Danmark. De som ägde en av de förbjudna raserna i mars 2010 fick behålla hunden – förutsatt att den går kopplad och bär munkorg utomhus.

Följande raser är förbjudna:

  • Pitbullterrier
  • Tosa inu
  •  Amerikansk staffordshire terrier
  • Fila brasileiro
  • Dogo argentino
  • Amerikansk bulldog
  •  Boerboel
  • Kangal
  • Centralasiatisk ovtcharka
  • Kaukasisk ovtcharka
  • Sydrysk ovtcharka
  • Tornjak
  • Sarplaninac

Källa: Dansk Kennel Klub / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet